Blog

Hoe verlengt u de levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig (EV)?

3 min

Powerdot

De komst van elektrische voertuigen leidt de auto-industrie naar een duurzame toekomst en biedt een schonere, groenere manier van transport. Het hart van deze voertuigen wordt gevormd door een essentieel onderdeel: de batterij. Om de levensduur van deze batterij te verlengen en milieuvriendelijk reizen tegen een redelijke prijs te garanderen, volgen hier enkele tips die u met de grootste zorg moet lezen:

 

1. Maak er een gewoonte van om uw batterij op te laden

De manier waarop u uw accu oplaadt, is cruciaal om hem in topconditie te houden! Kies waar mogelijk voor opladen op niveau 1 of 2 en probeer een oplaadniveau tussen 20% en 80% te handhaven. Vergeet niet om de programmeerfuncties van het voertuig te gebruiken om prioriteit te geven aan opladen tijdens daluren.

 

2. Houd rekening met de buitentemperatuur

Extreme temperaturen kunnen de degradatie van de batterij versnellen! Parkeer uw voertuig in de schaduw op warme dagen en vermijd langdurige blootstelling aan vriestemperaturen.

Sommige EV’s zijn uitgerust met een preconditioneringssysteem dat de oplaadtemperatuur regelt, zodat de batterij in ideale omstandigheden kan werken.

 

3. Vergeet niet software-updates te doen en uw voertuig te onderhouden

Blijf op de hoogte van de software-updates van de fabrikant: deze bevatten vaak tips om het batterijbeheer te verbeteren, waardoor de efficiëntie en levensduur toenemen. Volg daarnaast de door de fabrikant aanbevolen regelmatige onderhoudsschema’s om het hele voertuig, inclusief de batterij, in perfecte staat te houden.

 

4. Rijd soepel

Soepel rijden verhoogt niet alleen de veiligheid, maar verlengt ook de levensduur van uw accu. Vermijd nerveus accelereren of hard remmen, waardoor de batterij meer energie moet produceren. Gebruik in plaats daarvan regeneratieve remsystemen om energie terug te winnen wanneer u afremt, waardoor de batterij minder wordt belast.

 

5. Wat als u uw voertuig een tijdje moet laten stilstaan?

Als u uw elektrisch voertuig moet opbergen en lange tijd niet gebruikt, volg dan de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het oplaadniveau van de batterij rond de 50% is en parkeer uw auto op een koele, droge plaats.

Sommige EV’s hebben een specifieke bewaarmodus om de conditie van de batterij te optimaliseren tijdens de periode van stilstand.

 

6. Controleer de conditie van uw batterij

Gebruik de controle-instrumenten in uw auto om te controleren of de accu in goede gezondheid verkeert. Houd laadpatronen, energieverbruik en algehele accuprestaties bij via het dashboard van de auto of via een toegewijde mobiele applicatie.

Vroegtijdige opsporing van problemen kan verdere verslechtering van de accu voorkomen.

 

7. Zet in op kwaliteit

Let bij het kopen van een elektrisch voertuig op de batterijgarantie en de reputatie van de fabrikant. Goede accu’s hebben een langere garantie en presteren beter, wat u gemoedsrust geeft en u op de lange termijn geld bespaart!

 

Ter conclusie

Als u een elektrische wagen hebt, kunt u deze tips gebruiken, en niet alleen om de levensduur van uw accu te verlengen en duurzaam transport te bevorderen. Want het verlengen van de levensduur van de batterij van een EV is niet alleen een kwestie van technologie. Het gaat erom een inspanning te leveren om een groenere, efficiëntere toekomst op onze wegen te creëren.

Onthoud: elke kilometer die in een elektrisch voertuig wordt gereden, is een stap in de richting van een groenere toekomst. Laten we op een duurzame manier vooruitgaan!

Als u een bedrijf runt en geïnteresseerd bent in het installeren van een oplaadpunt op uw commerciële parkeerterrein, aarzel dan niet: neem hier contact met ons op.

Mis geen Powerdot-nieuws


Opladen op bestemming: een winnend model voor elektromobilisten en eigenaars van commerciële ruimtes

De rol van oplaadpunten voor elektrische auto’s in de toekomst van de detailhandel

De belangrijkste stappen bij het installeren van een oplaadpunt op de parking van een winkelcentrum

Hoe verlengt u de levensduur van de batterij van een elektrisch voertuig (EV)?